Her i midten af december er der rigtigt mange bygherrer, som enten må stoppe deres byggeri – eller lave helt om på, hvordan de bygger. Det handler om, at de måske skal ændre på hvilke materialer, de anvender. Der vil nemlig ske det, at fra 1. januar 2023 træder en ny lov i kraft. Alle nye bygninger skal nemlig kunne dokumentere, hvor meget de påvirker miljøet. Dette har kloge mennesker fundet forskellige formler for. I Danmark har vi valgt, at den vigtigste faktor for miljøbeskyttelse er begrænsning af CO2 udslippet. Det er derfor det, som alle nye byggerier skal arbejde med, for at kunne opføres. Hvad vil det sige i praksis? Ja, det betyder i første omgang, at alle byggerier over 1000 m2 skal kunne dokumentere en maksimalt CO2 udledning på 12 kg CO2per km2 per år. År? Hvad mener du? Ja, det er sådan, at bygninger har en hvis levetid. En bygning bliver opført, drives og bruges og rives ned. Levetiden er måske 50 år – ofte længere.
CO2 udledning
Den faktor, som en bygherre så skal regne med er en GWP (GWP står for Global Warming Potential) og den må altså ikke overstige 12 kg CO2 per km2 årligt. I praksis betyder det, at bygherren skal se på hvor meget CO2 udledning, materialerne, der bruges, giver. Er den under 12 kg så er det ok. Er det over 12 kg, så er det ikke ok – og materialet skal derfor udskiftes – hvilket også koster på CO2-kontoen. Det forventes at loven udvides til at dække mindre bygninger – startende fra 2025! Derfor skal du, hvis du er bygherre for et større byggeri, starte fra bunden af, når du støber fundamentet til bygningen. Og ja, handler det om, at du skal bygge et hus til din familie, så kan du lige så godt starte allerede nu.
Isolering af gulvet
Fundamentet indebærer, at du støber gulv og vægge. Og her kan det være utroligt besparende på din CO2 konto, hvis du bruger et nyt materiale til isolering i undergulvet, som danner grundlaget for dit hus. Et undergulv består af flere lag. Ikke kun beton. Der lægges først et lag sten eller grus, som kan sørge for at fugt får lov til at trænge væk fra dit fundament. Derpå lægges der ofte et lag isolering – og her er der et nyt materiale på markedet, som hedder Thermotec – læs om det her, og som er miljøvenligt.
Dette materiale udmærker sig ved, at det kan holde på varme og lyd. Og så er det meget fleksibelt, så du kan sagtens bruge det som isolering, selvom du allerede har fået lagt rør til gulvvarme ind oven på det første lag. Thermotec består af små bitte kugler. Materialet kan derfor smyge sig ind i små huller, revner eller hjørner. Det lægger sig tæt omkring fx rør. Og så er det nemt at få lagt. Dette betyder, at du allerede nu sparer en del på CO2 kontoen, netop fordi du ikke behøver så meget beton, når du skal støbe slidlagsgulvet i dit hus. Laget med Thermotec er nemlig lagt helt plant.
Byggeriet må starte
I har lige fået at vide, at I godt må starte byggeriet. Byggetilladelsen er blevet underskrevet, og I får den sendt i løbet af de kommende dage. Glæden er stor. I er på vej mod at nå drømmen om et lækkert hus. Og ja, der har været mange diskussioner imellem jer om, hvordan og hvorledes. Det var faktisk først da arkitekten kom og gav jer nogle supergode idéer til, hvordan I kunne udnytte plads og rum bedst muligt, så I alle får jeres drømme of verdens bedste hus opfyldt. Men arkitekten var ikke kun hjælpsom og idérig. Han var faktisk også en guldgrube, når det handlede om valg af materialer. Og ja, I indrømmer det i dag: Jeres viden om, hvordan man rent praktisk bygger et hus, var utilstrækkelig. Vidste I noget som helst om fordelene ved at anvende Estrich slidlagsgulve fremfor andre slidlagsgulve? Var I klar over, at linoleum faktisk er et blødt og behageligt materiale at have på sine gulve i fx et bryggers eller et køkken? Nej det var I ikke. Men det var arkitekten. Og han forklarede jer fordelene ved at anvende disse materialer.
Slidlagsgulv under linoleumsgulvet
For det første, så er Estrich slidlagsgulve isolerende. Det betyder et bedre indeklima i jeres hus – og lavere varmeregninger, hvilket er med til at dæmme op for CO2 udslippet.
For det andet, så er linoleum til gulvbelægning et naturmateriale. Det betyder, at I ikke slæber en masse kunststoffer ind i huset. Samtidigt er linoleum ualmindeligt nemt at holde rent og det har jo også stor betydning. Ikke kun i hverdagen men også for miljøet: I skal ikke bruge skrappe rengøringsmidler, der kan indeholde farlige kemikalier. I kan nøjes med at bruge varmt vand og lidt knofedt. Det er da til at leve med.
Og faktisk, så har I været henne for at se, hvordan et gulv med linoleum kan se ud. Det er jo ikke længere sådan, at linoleum kun fås i en kedelig grågrøn eller brun farve. Du kan få linoleum i alle mulige farver. Og du kan få fliser af linoleum lige i den størrelse, som du har brug for, hvis du gerne vil have et gulv med mønster. Og det åbner jo en masse nye muligheder for jer. I kan jo lege jer frem til den rigtige løsning. Måske skal det bare være et skakmønstret gulv – men ikke nødvendigvis dannet af sorte og hvide fliser. Det er op til jer. Måske skal det være et gulv med linoleumsfliser i forskellige størrelser, så I kan få lidt flere farver ind på gulvet – derude på bryggerset. I har endnu ikke helt besluttet jer for, hvilket mønster jeres gulv skal have. Det er helt ok. Der er tid endnu. I skal jo først have lavet det her Estrich slidlagsgulv, der sikrer, at I får et totalt plant gulv at gå på – i hele huset.
Og ja, under slidlagsgulvet skal der så også lægges et ekstra lag isolering. Isolering af huse handler jo ikke kun om hulmurene og om loftet. Det handler også om gulvet. Det har arkitekten også lært jer.