I sidste måned hørte vi meget om studentereksamener, studenterhuer og studenterfester. De fleste af de nybagte studenter holder en velfortjent ferie lige nu. Nogle af dem ved også allerede nu, hvad de skal, når sommeren er slut: Studere, arbejde og/eller rejse. De har ligesom planlagt et forløb, som de vil følge fremover. Men hvad med dig? Skal du også videre i gymnasiet efter sommerferien? Så du ved, hvad du skal gøre i de næste 3 år? Eller forholder du dig lidt tøvende overfor denne idé? Du behøver ikke at svare på mit spørgsmål.
Du er ikke alene
Men, jeg vil gerne fortælle dig, at der er rigtigt mange unge mennesker, der har det på samme måde som dig: De føler sig rigtigt godt trætte af skolen – tanken om gymnasiet giver dem kvalme. De føler ikke, at de er parate til at kunne modtage mere indlæring og undervisning. Du kender måske godt følelsen? På den ene side vil du gerne gå i din storesøsters sikre fodspor i gymnasiet og senere studierne på universitetet. På den anden side, så orker du ikke at se på den der matematikbog. Du er bare i vildrede, fordi du aner ikke, hvad du skal gøre.
Musik i undervisningen
Et forslag er, at du ikke gør noget som helst lige nu! Du behøver ikke at bestemme dig lige nu. Du skal først undersøge, om du måske kunne få god gavn af et ophold på den efterskole på Fyn, som du har hørt om. Det er en god musikefterskole. Og det tiltaler dig. Du elsker jo musik. Du er også ret god på den elektriske guitar.
Ja, jeg mener det alvorligt:
Inden du beslutter noget som helst, så skal du først granske helt dybt ind i dig selv, og finde ud af, om du vil bruge et helt år af dit liv på at gå på efterskole. Du skal finde alle de positive sider ved at komme på en musikefterskole – og du skal finde alle de negative, som du overhovedet kan komme i tanke om. Så skal du skrive de positive og negative op på en liste. Derefter tæller du. Er der flest positive, så har du fundet dit svar: Du skal tage på musikefterskole. Den næste opgave bliver lidt sværere: Du skal nemlig granske i dig selv endnu engang.
Skal du på efterskole?
Spørgsmålet, som du skal finde svar på, går nemlig ud på, om du skal gå i 9. klasse på efterskole. Også selvom du lige har været igennem 9. klasse i folkeskolen.
Det kan godt være, at du tænker, at du skal da direkte i 10. klasse på efterskole. Måske skal du det. Men vær nu helt ærlig overfor dig selv. Er du parat til også at skulle modtage undervisning, så du kan komme til eksamen i folkeskolens 10.klasses prøver om et lille års tid? Hvis ikke, så skal du overveje at gå i 9. klasse på efterskolen, så du får overskuddet til at kunne koncentrere dig om musikken – uden at tanken om eksamener bliver til noget, der stresser dig.
Når du så har gransket i et par dage, så kan du beslutte dig for, hvordan du vil videre.