Dansk Demografisk Database - ddd.dda.dk

ddd dda dk

Dansk Demografisk Database er en samling af databaser, der er gode kilder for slægtsforskere. Det er Statens Arkiver, der stiller databaserne til rådighed.

 

Kilderne er tastet ind i søgbare databaser, så du kan indtaste et navn og finde dine aner på denne måde. Langt det meste er indtastet af frivillige.

 

Fordelen ved disse databaser er, at de er søgbare, fordi alle navne er tastet ind og derved er det muligt for slægtsforskere at søge på et navn. I modsætning til kirkebøgerne på Arkivalier Online, hvor man skal lede side op og side ned for at finde den man søger.

 

Udvandrede

Databasen dækker perioden 1868-1908. Det københavnske politis oplysninger om udvandrede - enten via København eller via Hamburg. 

 

Eksempel: Søg på navnet Rosenberg.

 

Indvandrede

Denne database indeholder udenlandske personer, der har fået dansk indfødsret (statsborgerskab) i 1776-1960, i alt 125.000 personer.

 

Derudover indeholder den fremmedfødte der har arbejdet på Sjælland (ex. Kbh. og Frederiksberg) i perioden 1812-1924, i alt 50.000 personer.

 

Eksempel: Søg på navnet Rosenberg

 

Skifteprotokoller

I skrivende stund findes disse for Nordjylland. Kig selv nærmere på materialet.

 

Nygaards sedler

Denne database indeholder navne på ca. 425.000 jyske slægter, fortrinsvis de 'fine' folk. Sedlerne leder videre til andet kildemateriale.

 

Dannebrogsmænd

Det er det jeg kalder 'det lille ridderkors'. Dannebrogsmænd blev udnævnt fra 1808 for en god indsats for fædrelandet.

 

Databasen indeholder ca. 5.500 personer, der er søgbare fra 1901.

 

Derudover findes en oversigt over Dannebrogsmænd i 1864. Denne del er ikke en søgbar database, men brug søgning på hele siden med Windows + F og skriv det navn du søger i den lille boks, der fremkommer øverst. 

 

Nederst ses dem fra 1864 der stadig er i live i 1913.

 

Folketællinger

Den mest almindelige søgning er 'Søg efter personer' og derefter 'Udfyld selv alle felter'. Læs teksten i højre side grundigt. Det er vigtigt at bruge 'joker' tegn, når du søger. Folketælleren stavede nemlig ikke altid navnet på samme måde som folk er døbt i kirkebogen. 

 

'Søgning i flere amter' er speciel velegnet for fynboer, da øen jo var delt op i Svendborg og Odense amt. Når du vælger denne søgning skal du trykke CTRL+ klik på amternes navne. Derved søges i begge amter samtidig.

 

'Søg personer vha husstande - udfyld selv' er smart, især hvis du arbejder med helt almindelige navne. Så kan du søge på husstande, hvor begge navne forekommer.

Eksempel 1:Amt = Odense, herred = odense, navn 1 Rosenberg og navn 1 Nielsen, FT 1901 og 1906 markeres med CTRL + klik på de pågældende årstal.

 

Herved fandt jeg Carl Nielsen og Anna Henriette Rosenberg (her stavet Anne Henriette)

           

Kirkebøger

Her findes indtastede kirkebøger på samme måde som folketællinger. Desværre er der ikke indtastet ret mange kirkebøger, så meld dig endelig som indtaster, hvis du har lidt tid til overs, det kræver ikke erfaring - kun din tid.

 

Eksempel: Vælg Odense amt. Derefter kommer de sogne frem, hvor der er noget indtastet. Vælg Helnæs sogn og Søg. Her ses en kirkebog, nemlig 1777-1891. Klik på KIPnummer. Søg efter navnet Fløjborg. Her kommer søgeresultatet Hans Peter Nielsen Fløjborg, om hvilken jeg har fået denne skønne historie fra en anden slægtsforsker:

 

"... og Fløjborg nævnes rigtig mange gange, så han har været fast færgemand for familien...

 

Sidste gang han nævnes, er på en af de sidste sider i bogen fra torsdag den 18. maj 1939, der står: ” fisker H.P. Fløjborgs motorbåd og store pram der slæbes af motorbåden”.

 

Som en ekstra krølle på historien kan det nævnes at netop denne dag, den 18. maj 1939, er der en komplet liste over hvem der var i bådene, og det var bl.a. Baron von Trap og Baronesse Maria Augusta von Trap og deres 10 børn, så hvis filmen ”Sound of Music” have været lidt længere, havde der måske været billeder fra Helnæs og Illum."

 

Mette Fløjborg

18.03.2013