Lokalarkiver - hvad kan jeg finde dér?

Hvad er et lokalarkiv?

Oftest er et lokalarkiv drevet af en kommune, der lægger lokaler til. Arkivet er bemandet med frivillig arbejdskraft og derudover har mange af dem en støtteforening. Arkivlederen og hjælperne vil frygtelig gerne hjælpe os slægtsforskere.

 

Arkiverne dækker oftest et sogn og nogle af dem dækker flere sogne. På Vestfyn er der et arkiv i Brenderup, der rummer lokalhistorie for 10 sogne og i Ringe er der også et stort arkiv med materiale fra flere sogne. I den beskedne ende er der et lokalarkiv i Sanderum, der holder til i et kælderlokale på skolen.

 

Eksempler på indhold i et lokalarkiv:

Fotos af gårde, huse, skoler, mennesker mm. Skudsmålsbøger, regnskabsbøger, ejendomsoplysninger, bøger om lokale gårde, skoleprotokoller, tiende lister, brandtaxationer (med beskrivelse af ejendommens rum), kort over egnen, aviser, sygekassearkiver, vejvisere og MEGET mere. 

 

Det er en guldgrube for slægtsforskere!

 

Hvad indeholder alle disse skønne arkiver?

Søg på www.arkiv.dk - ikke alt materiale er indtastet i denne database endnu, men meget kan søges dér. Finder du ikke hvad du søger, så ring/skriv til lokalarkivet og forhør dig.

 

Hvordan finder jeg et lokalarkiv eller stadsarkiv?

Der findes to organisationer for lokalarkiver i Danmark:

ODA www.dkarkiver.dk

DLA www.danskearkiver.dk