Nyheder

DIS-Odense skifter navn

nyt logoPå den ekstraordinære generalforsamling, den 12. november 2018, besluttede vi at tage nyt navn.

 

Vi hedder nu Danske Slægtsforskere Odense, og vi har fået nyt logo og ny hjemmeside, som kommer til at hedde www.dsodense.dk. Den nye hjemmeside er ikke helt klar endnu, men når den virker, vil du automatisk blive ledt over til den.

 

Tak til Carsten Mortensen for det fine nye logo! Men bortset fra det, så er alt ved det gamle, og vi fortsætter ufortrødent med vores mange arrangementer og projekter. På gensyn! 

DIS-Odense modtager pris på 12.000 kr.

Vi har modtaget beløbet af GF-Forsikring som led i forsikringsselskabets årlige uddeling, kaldet 'Tak for jeres overskud'. GF's eget motto er 'Overskud til hinanden', og de lægger især vægt på DIS-Odenses indsats omkring vores aktiviteter til gavn og glæde for alle slægtsforskere. Vi kan nævne i flæng:

- Fotoprojektet på Rigsarkivet, hvor vi har taget mere end 550.000 billeder

- Indtastning af fynske fæster og skifter

- Vores frivillige vejledere på Rigsarkivets læsesal (Snakkedag)

- Og alle de øvrige hjælpere, som også yder en stor indsats i foreningen.

 

I dagens anledning havde vi den 8. marts 2018 inviteret de frivillige til at overvære overrækkelsen, som foregik på Rigsarkivet i Odense. Mette Fløjborg modtog beløbet på vegne af foreningen i sin egenskab af tovholder på frivillig-projekterne.

 

Vi er utroligt glade for anerkendelsen af vores arbejde og de mange tusinde frivilligtimer, der bliver ydet i vores forening hvert år.

 

En kvart million dødsattester

 

DIS-Odenses medlemmer har affotograferet 264.000 fynske dødsattester for perioden 1857-1940. Dem allesammen. Billederne ligger hos Rigsarkivet på sa.dk og kan søges via deres søgefunktion Daisy. En endnu lettede måde at komme ind til attesterne på, er at bruge vores hjemmeside www.dodsattester.dk, hvor vi har lavet 2.000 genveje ind til attesterne. Held og lykke med at finde ud af, hvad din oldemor døde af!

Hjælp til slægtsforskning?

slaegtsforskning

Hvis du har brug for hjælp til at komme videre med at slægtsforske, er du havnet det rigtige sted!

 

Som medlem af foreningen DIS-Odense (DIS står for Data i Slægtsforskningen) kan du for 100 kr. om året komme til alle vores arrangementer og få hjælp af andre slægtsforskere. 

 

Hver anden mandag er der mulighed for at arbejde med din slægt og give/få hjælp. Det kalder vi Slægtsroderi. Cirka en gang om måneden har vi det samme om aftenen. Se tidspunkt i kalenderen.

 

Derudover holder vi masser af foredrag, workshops mm. om slægtsforskning.

 

Vi har skrevet en lang række artikler om, hvordan du slægtsforsker. Se menupunktet Slægtsforskning.

 

Cirka en gang om ugen får medlemmerne en nyhedsmail om forskellige emner.

Er du lige begyndt eller slet ikke kommet i gang med at slægtsforske, kan vi anbefale artiklen Mormor med det lilla hår på Mettes hjemmeside.

 

DIS-Odense står også bag en lang række hjemmesider, som mange slægtsforskere har glæde af:

 

www.dodsattester.dk - en genvej til at finde dødsattester hos Rigsarkivet.

www.faesterogskifter.dk - database med mere end 130.000 fynske dødsboskifter og navne på fynske fæstebønder i perioden 1690-1920. DIS-Odense har indtastet alle oplysningerne, og siden er lavet i samarbejde med Slægt & Data, DIS-Danmark.

www.gotisk.dk – vi har skrevet en lærebog om gotisk håndskrift.

www.laegdsruller.dk - en genvej til lægdsrullerne, som er det danske militærsystem, hvor langt de fleste drenge og yngre mænd er registreret.

www.wadssedler.dk - en database med 36.000 fynske personnavne i perioden 1430-1960. Vi har taget alle billederne og indtastet navnene i en database. Siden er lavet i samarbejde med Slægt & Data, DIS-Danmark.

Inden længe barsler vi med en hjemmeside om tugthusfanger, www.tugthus.dk.

 

 

Ny hjemmeside om lægdsruller

DIS-Odense har gjort det igen - opfundet et nyt værktøj til slægtsforskere!


Mette fik idéen til at gøre det lettere for slægtsforskere at finde ud af, hvornår forfædrene er skrevet ind og ud af lægdsrullen. Vi laver lige en database, gør vi! Men ak, Mette har kun forstand på regneark...

 

Vores medlem Povl Kisling-Møller greb opgaven med at lave regnearket om til en database, som man kan søge I og har fået indsat nogle gode tekster, når man søger. Vi kan derfor nu præsentere hjemmesiden www.laegdsruller.dk 

 

Vi ønsker jer god fornøjelse med siden og modtager meget gerne idéer og forslag. Hvis der er noget, der kan gøres bedre, eller vi har glemt nogle gode links, så fortæl det endelig. Vælg 'Kontakt' på den ny hjemmeside.

 

Povl er ustyrlig, nu er han kommet godt i gang, og er begyndt at tænke store tanker om at udbygge databasen, så man også kan slå årstallenes bogstaver op og lægdernes numre. Men - Rom blev ikke bygget på én dag, de bygger endnu... Det samme gør vi - og helt uden deadline.

Tugthusfanger, Odense Tugthus 1752-1865 - hjælp søges

Vi er i gang med et nyt projekt med registrering af straffefanger i Odense tugthus. 

 

Der findes nogle skønne fangebøger, hvor man kan læse om hvad fangerne røg i tugthuset for, hvor længe de skulle sidde m.m.

 

Det hele skal ende med, at man kan søge i de registrerede data på siden www.tugthus.dk

 

Har du lyst til at hjælpe med at taste fanger ind? Så skriv til Mette - vælg KONTAKT øverst på siden.

Alle fynske godsskifter kan nu findes online!

Alle, der er boede i det gamle Odense Amt og Svendborg Amt på godsernes jord, kan findes på DIS-Danmarks portal for navnregistre, fæster og skifter. Her findes navne på mere end 60.000 afdøde og 55.000 ægtefæller.   

 

I perioden ca. 1680-1850 var det godsejeren, der skulle holde rede på de afdøde og deres dødsbo, hvis de boede på hans jord. Derfor er der ført masser af tykke skiftebøger for disse personer. Bag i bøgerne findes der nogle gange et navneregister – en slags indholdsfortegnelse i alfabetisk orden. I andre bøger findes der intet register, men det har gode folk på Landsarkivet for Fyn lavet i årenes løb.

 

Disse navneregistre er alle indtastede nu og lagt frit tilgængelige for slægtsforskere og andre interesserede på internet. Enkelte navneregistre er gået tabt, og dem har vi selvfølgelig ikke kunnet indtaste.

Læs mere …

Bogen Gotisk er blevet en bragende succes

bog forside

Vores bog om gotisk håndskrift, der udkom 16. december 2013, er nu allerede genoptrykt i 2. oplag.

 

Læs mere på www.gotisk.dk, hvor du kan købe bogen. Den er lavet på baggrund af det kursusmateriale, vi har brugt i foreningen i 5 sæsoner. Bogen kan bruges som selvstudium eller som undervisningsmateriale på holdundervisning.

 

Læs anmeldelser af bogen.

Fæster og skifter

brahesborg

I sommerens løb har vi indtastet 20.000 personer fra navneregistre til fynske fæster og skifter. Lige nu arbejder DIS-Danmarks webmaster Arne Feldborg i kulissen med at lave en database til os, så det hele kan komme på Internet.

 

Vores flittige indtastere har meget arbejde at lave endnu, men det går fremad i forrygende tempo. Læs mere om projektet ved at logge ind som medlem. 

 

Se de indtastede skifter på DIS-Danmarks portal for navnregistre, fæster og skifter (link opdateret 13-09-2015)