2008.11.19 Hvor boede de?

Hvor boede de – helt præcist? v/Hans Chr. Andersen

HC fortalte om brug af nogle af de mange historiske kort, der findes. Hvor finder du kortene, og hvordan kan du bruge dem i din slægtsforskning til at placere et hus eller en gård. Samtidig viste HC eksempler på, hvordan kort, folketælling og bøger om sognet kan bruges til at fortælle historien om gårdene i et sogn.

 

De links, bøger, adresser og andre fiduser, der blev brugt i aftenens løb kan ses her.

Vi var 39 deltagere i et lokale til 20 personer – pyha! Dejligt at se så mange, og tak fordi I alle tog det med godt humør.

Mettes notater fra aftenen - herunder de mange tip vi fik samlet fra alle deltagerne:

Google Earth www.earth.google.com, det første kort HC viste, hvor man kan panorere hen over et landskab.

Nicolai Jonges Danmarksbeskrivelse http://www.h58.dk/Jonge.htm, den skønne bog fra 1777 med beskrivelse af selv ganske små steder i Danmark. Interessant at sammenholde med Folketælling 1787.

Kort- og Matrikelstyrelsen http://www.kms.dk/

Vælg i højre side Historiske kort og Søg. Så åbnes et nyt vindue, hvor du kan vælge mellem de forskellige historiske kort. Her tastes et gadenavn og Enter. Derefter vælger du bynavn nedenunder. Hvis du vil se et større kort, så vælg Udskriv ikonet. Vælg OK og Åbn. Så åbnes en PDF-fil med et større kort. Tag et ”print af skærmbillede” med knappen Prt Scr. Åbn derefter et nyt dokument i dit billedbehandlingsprogram. Vælg Sæt ind (Ctrl. V), og ”skærmprintet” er sat ind i billedprogram. Nu kan du beskære og vælge Gem som. På forsiden kan du også vælge Matrikelkort.

Grundkort Fyn www.grundkortfyn.dk

Klik på en tilfældig kommune. Når næste billede er åbnet, vælger du den lille kikkert foroven, som er en lokalitetssøgning. Vælg kommune, vælg gadenavn og husnr. Så er du der. Luk igen den lille boks ’Lokalitetssøgning’. I venstre side vælges fanen Baggrundskort. Så kan du vælge mellem herlighederne. Du kan zoome og navigere med kortet i knapperne lige til venstre for kortet. Mettes brug af historiske kort i Hesteskoens Grundejerforening http://www.hesteskoens.dk/: Under punktet Historie, kan du se gadens udvikling gennem tiderne fra pløjemark til ligusterkvarter.

Historisk Atlas Fyn http://www.historiskatlas.dk/

Vælg kort i nederste venstre hjørne og zoom derefter i nederste højre hjørne.

Den Offentlige Informationsserver, OIS

Her kan du læse en masse detaljer om ejendomme i hele Danmark. Start med kommunenavn, derefter indtastes gadenavn og husnr. og Søg. Du kan se BBR oplysninger, ejers navn, skødedato, areal af grund og bygninger, ejendomsvurdering, historiske ejendomsvurderinger og selvfølgelig også et kort.

Programmet Transcript www.jacobboerema.nl/en/Freeware.htm

Bruges til at opdele siden i en billeddel og en skrivedel, når man f.eks. afskriver kirkebøger. Øverste del kan justeres med F12, så billedet bliver skarpere. Vælg punktet Downloads på denne hollandske side. Derefter kan du vælge Installer Transcript Danish. Det skulle gerne ende med en dansk version af programmet J.

Bog om Gudme sogn: http://www.google.dk/ -  skriv Gudme Lokalarkiv. Vælg øverste link. På denne side kan du læse om Gudme Lokalhistoriske Arkivs åbningstider. Det er nemlig dér, at bogen af Johanne og Bjarne Andersen befinder sig.

Bog: Landsbyregistrering i Fyns Amt, 1992 www.bibliotek.dk

Bogen findes på Landsarkivet eller kan bestilles hjem fra biblioteket med linket ovenfor. Skriv bogens navn i feltet Titel. Derefter kan du vælge mellem flere versioner og i højre side se, hvilke biblioteker i Danmark, der har bogen. Du kan også bestille bogen til dit eget bibliotek, så får du en mail, når den er kommet.

Bog: Danske Gårde af J. C. B. la Cour, 1907 http://www.bibliotek.dk/ og www.agerbaeks.dk/diverse

Bogen søges på samme måde som bogen ovenfor. Det samlede værk i 4 bind er på 5.000 sider. Uddrag af bogen er lagt ud på flere hjemmesider. Per Agerbæk har scannet 5 jyske og sjællandske herreder på sin hjemmeside. Nedenfor kan du finde de Nordfynske.

Billeder af gårde på Nettet www.nordfynsk.dk eller billedsøgning på http://www.google.dk/

På siden Nordfynsk vælger du Nordfynsk Historie. 3. punkt på denne side er Danske Gårde… Denne sider indeholder den nordfynske del af la Cours bog Danske Gårde. På Google kan du prøve dig frem med gårdnavnet og måske et bynavn. NB: I stedet for at vælge knappen Søg klikker du øverst oppe på Billeder.

Gode adresser:

Kort- og Matrikelstyrelsen, Rentemestervej 8, København, se http://www.kms.dk/. Her kan du få adgang til et eldorado af kort. Du kan fotografere dem eller købe kopi.

Kartografisk Dokumentationscenter, Syddansk Universitet http://www.sdu.dk/. Hører under Institut for Historie, Kultur og Samfundsbeskrivelse. Åbent torsdag kl. 13-16. Benyt indgang D.

Om at lave et regneark om til en database:

Hvis du har en større samlig data i et Excel regneark, kan du klikke i menuen Data, Filter, Autofilter. Derefter kan du filtrere søgningen øverst i hver kolonne.

Kalenderprogrammet DAGE

Programmet bruges til at oversætte ”22. søndag efter Trinitatis, det Herrens år 1695” til dansk. (Det var den 20.10.1695, skulle jeg hilse at sige). Læs mere her.

 

Bogen Gotisk

Bestil bogen på www.gotisk.dk

bog forside