2018.04.17 Foredrag: Smitstof - kampen mod sygdom i Danmark v/Klaus Larsen

I sidste halvdel af 1800-tallet stod lægekunsten efter mange hundrede års forsinkelse endelig foran sit moderne gennembrud.

Det var en tid, hvor man måtte operere uden bedøvelse med snavsede instrumenter. Overlevede man operationen, var der fortsat en høj risiko for at dø af infektion.

 

De fleste sygdomme var uhelbredelige. Lægerne kunne skrive fantasifulde recepter, de kunne årelade eller sætte igler og fylde patienten med kviksølv. Intet af det hjalp – og i nogle tilfælde slog behandlingen patienten ihjel. De almindeligste dødsårsager var infektionssygdomme som barselsfeber, kolera, kopper, mæslinge, difteritis, tyfus – og ikke mindst tuberkulosen. Men selv en banal halsbetændelse eller et snit i fingeren kunne på kort tid udvikle sig fatalt.

 

Børnedødeligheden var kolossal, og genemsnitslevealderen var 35-36 år. Sygdommene skyldtes bakterier og virus – men det skulle lægerne først nu til at finde ud af.

 

Journalist ved Ugeskrift for Læger Klaus Larsen har skrevet flere bøger om medicinens historie. I aftenens foredrag fortæller han den dramatiske historie om kampen mod de sygdomme, der slog vores oldeforældre ihjel.

 

Tid og sted: Stadionvej 50, indgang K, 5200 Odense V. Kl. 19.0021.30.

 

Foredraget er gratis for medlemmer af DIS-Odense, andre betaler 50 kr.

 

Der er ingen tilmelding til foredraget, bare mød op!

 

 

Bogen Gotisk

Bestil bogen på www.gotisk.dk

bog forside