2012.05.08 Udflugt til Rigsarkivet

arkiv

Vi tager med tog til Rigsarkivet. Turen er for egen regning og risiko.

Pris: Turen koster ca. 320 kr. pr. person (65-billet + pladsreservationer). Vi køber billetter hver især på banegården inden vi tager afsted, så kom i god tid. Mette bestiller pladsreservationer til alle.

Tidspunkt: Vi tager toget fra Odense Banegård kl. 07.27 og er hjemme ca. kl. 17. Kom i god tid om morgenen.

Turleder: Fra foreningen deltager Mette Fløjborg som arrangør.

Medbring en 10-krone.: Garderobeboksene på Rigsarkivet kræver indkast af en 10-kronemønt.

Rigsarkivet er fra 2012 lagt sammen med Landsarkivet for Sjælland, dvs. du kan blandt andet finde det samme som på Landsarkivet i Odense - bare for Sjælland og Bornholm. I deres selvbetjeningsmagasin har de bl.a. Erindringsmedalje­ansøgninger vedr. de slesvigske krige 1848-1850 og 1864 og lægdsruller (landruller) for hele Danmark 1790-ca. 1920 i papirform.

Du kan læse mere om mulighederne på Rigsarkivet på www.sa.dk. Vælg 'Find dit arkiv', 'Rigsarkivet', 'Besøg læsesalene'. Under punktet 'Selvbetjeningsmagasinet' kan du finde de ting, der ikke skal bestilles i forvejen.

Du kan/bør bestille arkivalier via www.sa.dk/daisy, hvis du vil se andre arkivalier, end dem i selvbetjeningsmagasinet. Så de ligger klar til dig, den dag du kommer. Du kan få hjælp til at bestille arkivalier i Daisy på vores workshops. Et eksempel på noget du kan bestille via Daisy og læse derovre er nyere kirkebøger for Sjælland og Bornholm. Dem vil de nemlig ikke sende, så du f.eks. kunne læse i dem på læsesalen i Odense. Jeg tænker her på kirkebøger, som ikke er på Arkivalieronline.dk endnu, men som er ældre end 50 år (10 år for dødsfald). Disse kirkebøger kan bestilles i forvejen til læsning på Rigsarkivets læsesal. Derudover har de et hav af andre arkivalier.

Dagens forløb:

Når vi ankommer til Kbh. tager vi bussen eller går hen til Rigsarkivet. Det tager få minutter. Vi kan evt. købe en frokostsandwich på banegården.

Jeg har reserveret Rigsarkivets skolestue, så vi har et lokale vi kan være i hele dagen, og hvor vi kan snakke sammen.

Kl. 10 er der foredrag om Daisy v/arkivar og seniorforsker Peter Birkelund. Det tager ca. 1 time. Du kan deltage i dette hvis du har lyst eller arbejde med din egen slægtsforskning.

Mette vil gennemgå brugen af Lægdsruller og Erindringsmedaljeansøgninger på selvbetjeningsarkivet, for dem, der er interesserede.

Husk at bestille mest muligt i Daisy hjemmefra, så du har noget at stikke næsen i derovre.

Hjemtur: Vi forlader arkivet omkring kl. 15.15 og er på Odense Banegård ca. kl. 17.30.

 

Detaljeret program er udsendt pr. mail til alle deltagere. Programmet ovenfor er kun vejledende.

Der deltog 19 medlemmer fra hele landet i dette arrangement.