2012.04.12 Legacy og slægtsforskning

Undervisning kl. 19-21.30 v/Mette Fløjborg.

 

Den første del af aftenen vil Mette fortælle lidt forskelligt:

 

1. Hvordan udveksler du data med en anden slægtsforsker i familien? Hvordan arbejder du med data fra andre slægtsforskere og får dem ind i din egen Legacy database?

- Opdeling af skærmbillede med to filer ved siden af hinanden.

- Trække personer over.

- Brug af mærker til senere check i kirkebøger m.v.

 

2. Billeder i Legacy

Tilknytte billeder af kirkebøger, skifter, landkort, portrætter osv. til personen.

Hvilke billeder skrives ud i rapporter?

 

3. Menuen Filer

Lyder banalt, men her gemmer sig flere gode detaljer.

Sikkerhedskopiering.

Filvedligeholdelse: Kontroller/reparer fil. Oprydning i masterlister, krydser i højre side. Sammenlæg dubletter af kilder, eksempel med folketællinger

Upload af Legacy fil til Ancestry.com

 

4. Skal jeg købe manualen?

 

5. Eksempel på hvordan to slægtsforskere kan dele oplysninger og slægtsfiler i en online mappe med Google Dokumenter. Det er let og det er gratis og begge har fuld adgang til alle de 'løse lapper'.

 

Derefter er der tid til at hjælpe hinanden og snakke om Legacy på kryds og tværs.

Er du nybegynder eller overvejer at skifte til Legacy, er du meget velkommen. Det er altid godt at snakke med andre slægtsforskere om deres erfaringer med programmet - det vil der være rig lejlighed til.

Sted: Odense Kommunes Uddannelsescenter, Schacksgade 39, Odense, Salen, 1. sal.

Vi var ca. 30 deltagere.

 

 

 

Her er Mettes noter:

Importere data fra andre slægtsforskere

Når du modtager en gedcom-fil eller en Legacy-fil, kan du åbne filen med programmet Legacy. Menuen Filer, Importer fra…Opdeling af skærmbillede med to filer ved siden af hinanden. (Min egen fil 20120412_mettes_fil og filen fra fætter Knud 20120412_faetter_knud)

Brug af mærker til senere check i kirkebøger m.v. (mærke 1 = undersøges nærmere. Mærker slåes til via menuen Valg, Tilpas, Generelt, hak i ‘vis brug af mærker’, Gem). Læs mere om Mærker på www.flojborg.dk, Slægtsforskertip, Legacy – mærker.

Giv alt det du importerer - og senere skal kontrollere - Mærke 1 ‘Undersøges nærmere’. Træk senere en liste ud over alle med mærke 1 – så har du en liste at gå ud fra og starte fra en ende af med at slå op i kirkebøger og folketællinger osv. Listen over alle med Mærke 1 trækkes u di menuen Søg. Tilknyt kilden ‘Fætter Knud’ på alt, hvad du suger over fra hans fil.

Trække personer over. Man kan trække personer fra den ene fil til den anden, men lad være. Gør det manuelt… Man kan også flette to filer. Lad være - du får alle fejl med ind, som den anden har lavet. 

Modtager du en mail eller en tekstfil fra en anden slægtsforsker: Læg den ved siden af Legacy og marker med farve efterhånden som du har gennemgået dokumentet. Skriv spørgsmål til afsenderen ind i dokumentet med rød farve.

Fjern til sidst markeringsfarven og send filen retur til afsender med dine spørgsmål.

 

Billeder i Legacy

Tilknytte billeder af kirkebøger, skifter, landkort, portrætter osv. til personen. Jeg viser hvordan du tilknytter et portræt og en kirkebog. 

Få idéer til hvordan du kan få lidt system i dine billeder: www.flojborg.dk, Slægtsforskertip, Organisering af billeder m.v…. 

Læs her hvordan du knytter billede af kirkebogen fra Arkivalieronline.dk til din person i Legacy: www.flojborg.dk, Slægtsforskertip, Billede af kirkebogen fra Arkivalieronline. Eller se video om emnet:   www.flojborg.dk, Legacy videoer, Leacy – Billeder af kirkebogen. 

Hvilke billeder skrives ud i rapporter?

Når du tilknytter et billede til en person er det vigtigt at du sætter eller fjerner hak i boksen over billedet. Et lille fnidret billede af en kirkebog giver ingen mening i en rapport. Vælg det bedste portræt som ’stambillede’ til udskrifter. Eksempel på rapport med billeder: Knuds RN’s efterkommere fra menuen Rapporter, Bøger/andet, Efterslægtsberetning, Rapportvalg, Billeder, Billedstørrelse. Vis udskrift. 

Når fætter Knud har bidraget med data og billeder kan rapporten blive endnu mere levende.

Billeder kan både knyttes til personen ved det lille billedikon. Du kan også tilknytte billeder til de forskellige begivenheder. Det er en smagssag hvordan man vil gøre. Jeg kan godt lide at alle billeder kan ses direkte fra forsiden af personen, derfor vælger jeg at samle billederne. 

En deltager fortalte, at hvis man sætter billedet af kirkebogen ved fødslen ind under begivenheden fødsel, vil billedet af kirkebogen kunne klikkes frem, hvis man f.eks. laver en hjemmeside med Legacy - det er også fint, men pas på ophavsrettigheder. Du må ikke lægge billeder af kirkebøgerne på din egen hjemmeside, da du ikke 'ejer' billedet af kirkebogen. Kun egne fotos må offentliggøres på din egen hjemmeside.

 

Menuen Filer

Det lyder banalt, men her gemmer sig flere gode detaljer. 

Sikkerhedskopiering. Jeg gennemgår hvordan man laver en sikkerhedskopi af sin Legacy database. Både en kopi på samme computer og en kopiering over på en ekstern harddisk eller USB-pind.

Læs mere om emnet på www.flojborg.dk, Slægtsforskertip, Legacy – sikkerhedskopiering. 

Filvedligeholdelse:

Kontroller/reparer fil.  

- Oprydning i masterlister.

Eksempel: Jeg har flere folketællinger med samme navn. Måske bliver de lagt sammen hvis jeg prøver dette.Sæt krydser i højre side i alle felter. Gennemfør oprydning.

Kontrol af om mine dobbelte folketællinger er forsvundet fra Masterliste Kilder… Det er de ikke. Men det er fordi de to kilder ikke er identiske. Ret fejlen på Folketælling 1845 og 1860.

Gennemfør ny oprydning. Nu optræder FT 1845 og 1860 kun en gang i Masterliste kilder. 

 

Upload af Legacy fil til Ancestry.com

Vi nåede ikke dette, men her er opskriften: Filer, Upload til Ancestry Online Family Tree. Med denne funktion kan du uploade din slægtsforskning på Internet uden selv at eje en hjemmeside. Dine data bliver lagt ud på Ancestrys store hjemmeside og bliver dermed søgbar for slægtsforskere i hele verden. Vælg Filer, Upload til Ancestry… Udelad nulevende personer fuldstændigt. Giv filen et navn og start dannelse af en gedcom-fil. Når filen er dannet åbnes Ancestry.com og du skal fortælle hvad din fil hedder og vælge at uploade den. Hvis du ikke allerede har oprettet dig som bruger, bliver du bedt om at gøre det. Det er gratis.   

 

Del oplysninger med hinanden med Google Dokumenter

Eksempel på hvordan to slægtsforskere kan dele oplysninger og slægtsfiler i en online mappe med Google Dokumenter. Det er let og det er gratis og begge har fuld adgang til alle de 'løse lapper'. Nu behøver I ikke længere sende fysiske USB-sticks, fysiske DVD-er eller emails der lægger mailboksen ned. Her kan I uploade filer og billeder, så I begge har fuld adgang til at se tingene og selv kan trække dem ned på jeres egen computer. 

Det kræver at du og din makker har en Google konto. Gå til www.google.dk. Vælg LOG IND øverst til højre. Vælg ’opret en konto helt gratis’ midt på siden. 

Du kan nu oprette Google dokumenter og mapper, som flere personer kan have adgang til. Jeg viser eksempler på, hvordan jeg deler en masse fælles oplysninger med Per, fordi vi har fælles slægt på Sydfyn.

  

Ny manual til Legacy

Hvor køber du den? www.legacydansk.com.

 

Bogen Gotisk

Bestil bogen på www.gotisk.dk

bog forside