Støt os!

Alle bidrag modtages med kyshånd. Vi arbejder alle frivilligt for den gode sag:

SLÆGTSFORSKNING! Bankkonto: 2024-6284614192 eller MobilePay: 34969

Besøg os på Facebook

fav

 

 DIS-Odense

 

eller besøg Facebookgruppen 
Slægts- og lokalhistorie på Fyn

Hvad får du for 100 kr.?

Adgang til 60-80 arrangementer om året.
Nyhedsbrev med jævne mellemrum.

Hyggeligt samvær med andre slægtsforskere.

Mulighed for at låne foreningens scanner til billeder og negativer.

Foredrag

2017.09.21 Foredrag: Skolearkivalier v/Erik Nørr

Man kan finde oplysninger om de fleste danskeres skolegang i de sidste 200 år. Ud over en oversigt hovedpunkter i skolens historie - vil de vigtigste kilder til skole – og uddannelseshistorie, både de trykte og de utrykte, blive gennemgået. Foredraget vil også komme ind på, hvordan de utrykte kilder findes.

 

Erik Nørr er arkivar hos Rigsarkivet i København.

 

Tid og sted:

Se kalenderen på forsiden af www.dis-odense.dk

 

Foredraget er gratis for medlemmer af DIS-Odense, gæster betaler 50 kr.

 

Tilmelding er ikke nødvendig - bare mød op!

2017.10.12 Foredrag: Fyn i krig - modstandskampen 1940-1945 v/Andreas Skov

Baseret på hans bog af samme navn: Sabotage mod jernbaner og firmaer, der producerer for fjenden. Strejker. Modtagelse af våbenleverancer nedkastet af allierede fly på øde marker ved nattetide. Jagt på landsforrædere. Stikkerlikvideringer.

 

Modstanden mod den tyske besættelsesmagt 1940-45 på Fyn er på mange måder et minibillede af modstandskampen på landsplan. Det begynder med spredt hærværk mod tyskerne og ender med bombninger af industrimål og stikkerlikvideringer, der kræver minutiøs planlægning.

 

Fyn i krig er fortællingen om mennesker, der er villige til at ofre livet for Danmarks frihed og i mange tilfælde møder døden efter at have været udsat for grusom tortur.

 

 

Den fynske modstandskamp er også beretningen om, hvordan der skabes usædvanlige samarbejdsrelationer fx mellem borgerlige og kommunister i den fælles front mod tyskerne. Det er tillige en fascinerende skildring af samarbejdet mellem en række markante personligheder i store og små fynske byer.

 

Andreas Skov er historiker ved Historiens Hus, Odense.

 

Tid og sted: Se kalenderen på forsiden af www.dis-odense.dk

 

Foredraget er gratis for medlemmer af DIS-Odense og koster 50 kr. for gæster.

 

Tilmelding er ikke nødvendig - bare mød op!

2017.11.09 Foredrag: I min tipoldefars fodspor v/Arne Damsted

Margit Egdal har skrevet bogen ‘Mads Nielsen, David og Mette Marie i Guds eget land’. Bogen udkom år 2000. Bogen er en slægtskrønike om min tipoldefar Mads Nielsen, som bliver overbevist mormon i 1870. Efter han i flere år uden held havde forsøgt at få sin hustru og sønner med til Utah, tog han i 1883, 61 år gammel, den drastiske beslutning af følge sin stærke tro og rejser til Utah.

 

Han forlader sin hustru, 6 voksne sønner og sin selvejergård i Daugstrup alene for at følge sin tro. Det skal oplyses, at to år forinden han rejser, var den ene af hans sønner og svigerdatter rejst til Utah, også for at følge deres omvendelse til. Eftertiden har arvet alle de breve, som de efter deres ankomst til Utah sendte hjem til deres familie i Danmark, dels for at forsøge at få dem overtalt til at komme over til dem og blive mormoner. Dette lykkedes aldring, men historien og brevene har vi. Da disse breve blev indleveret til opbevaring på lokalarkivet i Otterup, hvor Margit Egdal på daværende tidspunkt var leder, blev hun så opslugt af den slægtshistorie og det drama, det må have været for familien Damsted, at familiens far forlader sin familie ene og alene for sin stærke tro. Denne historie fik Margit Egdal til at skrive den omtalte bog.

 

Arne Damsted vil fortælle historien og har været i USA og besøge efterkommere derovre.

 

Tid og sted: Se kalenderen på forsiden af www.dis-odense.dk

 

Foredraget er gratis for medlemmer af DIS-Odense, gæster betaler 50 kr.

 

Tilmelding er ikke nødvendig, bare mød op: